Cinsellik ve Mutluluk

Esenler/Başakşehir Psikolog

Cinsellik ve Mutluluk

İnsan hayatının ayrılmaz parçası olan cinsellik, sağlıklı bir ilişkinin olmazsa olmazıdır. Biyolojik açıdan üreme vasıtasıyla nesilleri devam ettirmeyi sağlasa da, psikolojik açıdan haz, yakınlık, sevme ve sevilme, bağlanma ve ait olma gibi duygusal ihtiyaçları giderme gibi işlevleri vardır. Cinsellik sadece cinsel organları içeren bir faaliyet değildir, tüm bedeni ve aklı da içerir.

İçinde hiç cinsellik olmayan ilişkiler-evlilikler oldukça azdır. Eğer çiftlerden her ikisi de cinselliğin olmayışından rahatsızlık duymuyorsa bu durum bir problem olarak değerlendirilmez. Bununla birlikte bir ilişkide cinselliğin kalitesi ve sıklığı azalmışsa çiftlerden en az biri bu durumu bir problem olarak algılar ve hayal kırıklığı yaşar. Cinsel ilişkinin kalitesinde ve sıklığındaki düşüşün uzun süre devam etmesi ise çiftlerin birbirinden uzaklaşmasına ve hatta ayrılmalarına sebep olabilir. Bu sebeple sağlıklı mutlu ve doyumlu bir ilişki için cinsel yaşama özen göstermek ve cinselliğe dair sorunların giderilmesi için çaba sarf etmek gerekir.

Yapılan araştırmalar , çiftlerin birbirileriyle ilgili duygu ve düşüncelerinin cinsel yaşamın kalitesi üzerinde oldukça etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu noktada eşler arasındaki iletişim ne kadar sağlıklı olursa birbirilerine karşı besledikleri olumlu duygu ve düşünceler artmakta ve böylece hatalar daha kolay tolere edilebilmektedir

İletişim becerisi günlük yaşamın bir çok alanında olduğu gibi romantik ilişkilerde de son derece önemlidir. İyi bir iletişim iki kişi arasındaki mesafeyi azaltır, duygusal yakınlığı sağlar. İletişim zayıfladıkça yalnızlık duygusu ve öfke ortaya çıkar. Öfke ile birlikte çiftler cinselliği azaltarak birbirilerini dolaylı olarak cezalandırma yoluna gidebilirler. Böylece “kötü iletişim- yalnızlık ve öfke duygusu- cinsel açıdan yoksun bırakma- öfke – mesafe” şeklinde ilişkiyi yıkıcı bir döngü oluşabilir.

Bununla birlikte kaliteli bir cinsel yaşam için, cinselliğe dair iletişime de dikkat etmek gerekir. Cinsel sorunların oluşmasında çiftlerin ortak bir cinsel dillerinin olmaması da etkilidir. Uzun süren evliliklerde bile bazen çiftler cinsel sorunlarını, beklentilerini birbirilerine açıkça söyleyememektedirler. Bu da çiftleri mutsuz edebilmektedir.

Böyle durumlarda uzman desteği almak ilişkiyi ağır hasara uğramaktan korur. Bir uzman tarafından ilişkinin belli parametrelere göre değerlendirilmesi ve aksayan kısımların ortaya konulması, sorunların çözümünü kolaylaştırır.

Esenler de ki merkezimizde iletişim ve cinselliğe dair sorunlarınızın çözümünde ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlamaktayız. Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir