Çocuk Eğitiminde Disiplin

Esenler/Başakşehir Psikolog

Çocuk Eğitiminde Disiplin

Ebeveynler bazen çocuklarını nasıl disipline edeceği ve neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiği konusunda belirsizlikler yaşarlar.

Disiplin, çocuğun eğitimindeki sağlıklı tutum ve kuralları oluşturur. Bu kuralları oluştururken çocuğun olumlu davranışlarını pekiştirmek, olumsuz davranışlarını değiştirmek ve  düzeltmek hedeflenir.

Etkili bir disiplin yetişkin ve çocuk arasındaki sevecen ve saygılı bir ilişkiye dayanır. Disiplin asla tehdit, aşağılama, fiziksel şiddet, çocukları korkutma ya da çocukların ebeveynlerini bir düşman olarak görmelerine yol açmayı içermemelidir.

Etkili disiplinin amacı çocuğa bir şeyler öğretmektir.

Disiplindeki ilk önemli adım çocuğun duygularına önem vermekten geçer. Çocuklar yaramazlık yaptığında bu çoğunlukla yoğun duygularıyla iyi baş edememelerinden ya da mantıklı seçimler yapma becerilerinin zayıf olmasından kaynaklanır. Bu yüzden çocuğun sergilediği davranışının arkasındaki duygusal deneyimlerine dikkat etmek sergilediği davranışın kendisi kadar önemlidir.

Çocuklar üzgün ya da sinirli oldukları anlarda ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Onların yanında olduğunuzu ve en kötü anlarında bile yanlarında olacağınızı göstermeniz ve hissettirmeniz gerekir. Böylece çocuğunuzun güven ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Çocukların üzgün veya kontrolden çıkmış olduğu anlar, onları eğitmek ve bir şeyler öğretmeye çalışmak için en kötü zamanlardır. Bu nedenle çocuklar öğrenmeye hazır olana kadar beklemek gerekir. Ebeveyn olarak ilk yapmamız gereken sakinleşmelerine yardım etmek olmalıdır. Öğrenmeye hazır hale gelmelerinin yolu çocuğunuz ile bağ kurmaktan geçer. Çocuğunuzun davranışlarını yönlendirmeden önce duygusal ihtiyaçlarını karşılamalı ve bağ kurmalısınız.

Bağ kuran çocuklar öğrenmeye daha hazır olurlar, böylece çocuklarınızı etkili bir şekilde yönlendirip davranışları hakkında konuşabilirsiniz.

Esenler’deki merkezimizde çocuğunuz ile ilgili sorunlarınızın çözümünde ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlamaktayız.

Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir