Narsistle İlişki

Esenler/Başakşehir Psikolog

Narsistle İlişki

Dinleme, şefkat gösterme ve diğer insanların ihtiyaçlarını anlama yetenekleri gelişmemiş narsistik kişilerin en belirgin özelliği bencilliktir. Eğer narsist bir eşiniz varsa ihtiyaçlarınıza ya çok az saygı gösterir ya da bunları tamamen görmezden gelir. Canının istediği her şeyi yapmaya hakkı olduğu düşüncesiyle sizi kırar, incitir, aldatır, duygularınızla oynar ve manipüle eder.Sizi aşağılamaktan, küçümsemekten çekinmez.

Böyle bir ilişkiyi sürdürmek çok zor olsa da bazen hayat koşulları bu narsisti hayatınızdan çıkarmanıza imkan tanımaz. Böyle bir ilişki içindeyseniz, ilişkiyi sonlandırma imkanınız yoksa kendinizi koruma becerilerinizi geliştirmeniz çok önemlidir. Kendinizi korumayı başardığınızda, hayatınızdaki narsisti belli ölçüde değiştirme gücünü de elde etmiş olacaksınız.

Kendini koruma becerilerini geliştirmenin ilk koşulu kendini tanımak ve anlamaktır. Ben kimim? Nelerden hoşlanırım? Hoşlanmadığım şeyleri ifade edebilir miyim? Duygularımın farkında mıyım? Duygularımı diğer insanlara söyleme konusunda rahat mıyım? “Hayır” diyebiliyor muyum?

Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, kendi sınırlarınızı belirlemek konusunda o kadar uzmanlaşırsınız. Bu sebeple narsistle olan ilişkinizden önce kendinizle olan ilişkinize odaklanmalısınız. Kendinizle olan ilişkinizin kalitesini artırmayı başarırsanız, kendinizi narsistten koruma konusunda daha başarılı olursunuz.

Kendinizle olan ilişkinizi iyileştirmek, kendiniz için daha iyi seçimler yapmak, zararlı alışkanlıklarınızı değiştirmek, kendi güç ve becerilerinizi fark etmekten geçer. Artan farkındalığınızla birlikte ilişkinize doğru bir açıdan bakıp mevcut durumdaki seçenekleri görme ve değerlendirme açısından gelişmek size daha güçlü hissettirir. Hissettiğniz bu içsel güç, narsistle olan ilişkinizi değiştirme konusunda size yeni kapılar aralar.

Esenler’deki merkezimizde ilişki sorunlarınız için ihtiyaç duyduğunuz psikolojik desteği size sunmaktayız. Sağlıcakla kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir