Çocuklarda Ortaya Çıkan Tikler
Tikler, vücudumuzdaki bazı kasların istemdışı, kısa süreli kasılmaları sonucunda oluşan hareketler ve seslerdir. En sık görülen tikler: göz kırpma, kaşları yukarı kaldırma, dudak/burun kıvırma, elini bir yere vurma, omzunu oynatma, ağzını çekme, boğaz temizleme, burun çekme vb.
Tik bozuklukları her yaşta görülebilir ancak genellikle çocuklarda 3 yaşından sonra görülmektedir.
En sık görüldüğü yaşlar 7-12 arasındadır.
ÇOCUKLARDA TİK BOZUKLUKLARININ GÖRÜLMESİNİN NEDENLERİ:
Genetik ve sosyal faktörler
Stres, kaygı
Kuralcı ve titiz anne/baba tutumları
İlgi ve sevgi yetersizliği
Sürekli çocuğun davranışlarının eleştirilmesi
Çocuğun performansının üzerinde beklenti
Arkadaş ve kardeş kıyaslaması
Aile içi sorunlar
Kaygı veren, güvensiz bir ortam
Kardeş kıskançlığı
Ailenin sürekli çocuğun tikleri üzerine dikkat çekmesi
TİKLER VE GÜVENSİZLİK DUYGUSU
Tikler genellikle çocuğun vücuduna zarar vermez ancak tikleri olan çocuklarda çevresel faktörler onların çok fazla zedelenmesine neden olur. Okul ortamında arkadaşlarının dalga geçmesine maruz kalabilirler.
Tikler, toplumumuzda çocuğun sanki istemdışı değil de bilerek yaptığı, ilgi çekmek için yaptığı, inadına yaptığı davranışlar gibi değerlendirilebilir.
Çocuğun sürekli bununla ilgili baskı görmesi, alay edilmesi ya da yapmaması konusunda ısrar edilmesi tam tersi etki gösterir, çocuğun kaygısını ve sıkıntısını arttırır bu nedenle de tikleri arttırır.
TİKLER OKUL BAŞARISINI ETKİLER Mİ?
Çocuklarda görülen tik bozukluklarının büyük bir kısmı zaman içinde geçer, okul başarısını etkilemez. Ancak takıntıya dönüşmüş tikler okul başarısını etkiler ve bu konuda bir uzmandan yardım alınması gerekir.
ÇOCUKLARDA TİK BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Çocuklarda ki tik bozukluğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tikleri söndürmede aile, öğretmen ve tedavi ekibinin iş birliği içinde olması önemlidir. Anne, baba, öğretmenin çocuğa destek olması, çocuğun tiklerinin istemli olmadığını kabullenmesi gereklidir. Çocuğa sevildiği hissettirilerek, olumlu benlik algısı ve kendine güven duygusunun geliştirilmesi sağlanmalıdır. Tedavide, çocuğun benlik saygısının arttırılması, aile içi ilişkilerin iyileştirilmesi, stresin azaltılması önemlidir. Tikler kronikleşmişse ilaç tedavisi de eklenmelidir.
Esenler’deki merkezimizde çocuğunuz ile ilgili sorunlarınızın çözümünde ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlamaktayız.
Sağlıcakla kalın.